7.12.2008

On se uskomatonta miten ennen oli kaikki niin kaunista, ompelukoneetkin.
Tässä on edesmenneen isoäitini kaunis Singer. Kone on äidilläni nykyisin ja ehkä minäkin saan sen joskus omistaa. En muista koskaan nähneeni tätä käytettävän, mutta täysin toimivalta se vaikuttaa. Koneen suojakansikin on vielä tallella ja hyväkuntoinen. Olen jo vuosia suunnitellut kokeilevani ompelua tällä, mutta jotenkin se on aina jäänyt. Isoäiti viihtyi yleensä sukkia, sormikkaita tai lapasia neuloen tai kutoen kangaspuillaan poppanaa tai mattoja. Isoäidin jäämistöstä siirtyi minulle paljon mm. nappeja ja sukkapuikkoja, virkkuukoukkuja, villalankoja, poppanaa, matonkuteita ja kangaspuut. Kaikkia lankanyssäköitä ja matonkuteita en kuitenkaan alkanut säästämään, aika oli jo ajanut niistä ohi. Tässä eräs mummun kätköistä, vanhoja nappeja ja osa sukkapuikoista, langanpätkätkin on siellä vielä tallella.
   

Rasia on melko erityinen. Todennäköisesti mummu on voittanut kolmannen palkinnon raveissa naisten kisassa ja oletettavasti rasia on sisältänyt hopealusikan. Ainakin meiltä noita voittolusikoita löytyy. Suurin osa on tosin isoisän voittamia, hän se perheen varsinainen raviohjastaja oli. Tuota 910 merkintää en kyllä oivalla, mitähän mahtaa tarkoittaa. Tulisalon kultakauppa löytyy muuten Seinäjoelta vielä tänäkin päivänä. 
Oi ja katsokaa tuota puhelinnumeroa! Vuosilukua tälle rasialle en uskalla alkaa arvailemaan.

10 kommenttia:

kangaskasa kirjoitti...

Arvokkaita asioita! Todella kaunis ompelukone!

Minulla on mammani vanha Singer olohuoneessa, ja se merkitsee minulle äärettömän paljon. Olen sillä lapsena ommellut, tai ainakin yrittänyt polkea sitä. Jo silloin kone kiehtoi kovasti.

ihanasonja kirjoitti...

Ihana ompelukone, olisi vaikeaa jos täytyisi valita tuon ja nykyaikaisen välillä. Tuolla ei paljon brodeerata :)

Marjo H kirjoitti...

Voisiko se 910 olla 9/0 tai voisiko 0 ollakin o? Ehkä joku ravi-ihminen tietäisi noista vanhoista kilpailuluokista tai mikä tuo ikinä nyt sitten onkin. Olisihan se hauska selvittää.

Todella hieno ompelukone!

Eija kirjoitti...

Hieno ompelukone, miten onkin pysynyt noin kauniina ja kuviot eivät ole kuluneet. Oikea aarre :)

Maija kirjoitti...

Kaunis kone!
Raumalla oli joku vuosi sitten vanhojen ompelukoneiden näyttely. Se oli tosi kiinnostava. Vanhimmat koneet olivat käsin veivattavia.

Maija kirjoitti...

Hyvää ja rauhallista joulun aikaa!

northshorewoman kirjoitti...

I imagine that your grandmother's Singer must've cost quite a bit, and she must've been the envy of many. My mother had an old Singer, too, which I first learned to sew on, but this was in Port Arthur, Ontario, Canada. She still has that machine in her laundry room although many junked theirs years ago for "the latest model." I don't remember that my mother's Singer had such pretty flowers painted on it, but I will look next time I go to her place.

Anonyymi kirjoitti...

kolminumeroisia puhelinnumeroita oli vielä 60-luvulla ja 70-luvun alussakin maalla

Anonyymi kirjoitti...

Jospas tuo 910 onkin ajo ?

Eija k kirjoitti...

minulla on samanlainen ompelukone sain mummoni perintöä.