29.5.2007

Kankaanmaalaus ohje :D

Sain vihdoin kaikki värjäämäni kankaat silitettyä. Siinä kului muutama saippuasarja samalla, kun parina päivänä huolellisesti silittelin värejä kiinni kankaisiin ja koko ajan piti parvekkeen ovea pitää auki, kun kankaista nousee ikävä käry silittäessä. Onneksi nyt on kesä, että voi huoletta pitää ovea auki. Hellettä silti vielä odotellessa...

Pari ihmistä ehti jo kysellä miten olen nämä kankaat tehnyt, kun en heti selittänyt, niinpä yritän nyt mahdollisimman ymmärrettävästi selittää.

Materiaalit: tavallista pestyä puuvillaa, vesiliukoisia kankaanpainovärejä, ohennetta vesiliukoisille värille (mulla käytössä Serivärin STO-10), suojamuovi alustaksi, suihkepullo täytettynä vedellä, tela tai pensseleitä tai tuputtimia, joilla väri levitetään. Voit keksiä muitakin konsteja leimasimia tms. Mulla oli tässä käytössä pieni askartelukaupan vaahtomuovitela. Aikaisemmin olen käyttänyt pensseliä, mut sillä oli tosi hidas maalata. Riippuu tietenkin pensselin koosta. Lautanen jolle levitetään käytettävä väri tai useampi jos tahtoo useampaa väriä levittää samalla kertaa. Lisäksi paikka jonne ripustaa kankaat kuivumaan ellei jätä muovin päälle kuivumaan.

Ensiksi kastellaan maalattava kangas joko suihkuttamalla suihkepullolla tai kastelemalla hanan alla. Jälkimmäinen on nopeampi tapa, mutta siinä kangas rypistyy, jos se jota kuta häiritsee... Otetaan haluttu kankaanpainoväri ja sekoitetaan vaikkapa piltti-purkissa sopiva määrä painoväriä ja siihen loraus ohennetta, kansi tiukasti kiinni ja ravistetaan voimakkaasti sekoittaen. Väri on valmis, kun se näyttää sopivan juoksevalta. Silloin se leviää paremmin kankaalla ja riittää pidempään, kun sitä ohentaa. Sit vaan väriä lautaselle ja siitä otetaan haluamallasi välineellä tela/pensseli tms. ja väriä levitetään suojamuovin päällä olevalle vedellä kostutetulle kankaalle juuri niin kuin haluat. Saat suunnitella niin hienoja kankaita kuin ikinä vaan keksit!! Ja tämä on tosi KIVAA ja HELPPOA!! Ja tätä voit tehdä vaikka lasten kanssa yhdessä.

Itse olen oppinut tämän tekniikan entisessä työpaikassani, jossa me maalattiin yhdessä vanhusten kanssa. Mummat saivat maalata kankaat ja sitten kankaat leikattiin hellehatun osasiksi ja niihin mummat vielä tuputtivat kukkakuvioita tai muita mieluisia kuvia sabluunan avulla. Ompelimme ne ohjaajakaverieni kanssa heille hellehatuiksi ja niistä tuli muuten tosi hienoja ja värikkäitä hattuja!! Kaikki olisivat halunneet niitä ostaa ja yksikään hattu ei valitettavasti ollut myytävänä!! Harmi ettei mulla ole niistä kuvia...

Sitten kun olet saanut kankaasi "valmiiksi", se saattaa näyttää liian voimakas kuvioiselta, joten haluat värien liukuvan ja sekoittuvan toisiinsa lisää. Sit vaan suihkuttelet vähän lisää vettä kankaan pintaan, niin että värit pääsevät paremmin liikkeelle. Lisäksi voit taittaa kangasta ensin puoliksi ja siitä vielä nelinkertaiseksi ja painelet kangasta että värit vielä lisää sekoittuvat. Tässä vaiheessa voit sitten ottaa vielä uuden kuivan kangaspalan ja painella siihen ylimääräiset värit ja sillä voit myös pyyhkiä maalausalustaasi jääneet värit. Näistä "siivousräteistä" tulee usein kaikkein kauneimpia ja onnistuneimpia kankaita. Tässä on omia siivousrättejäni. Aika ihania eikös vaan :D


Kankaissani olevat toistuvat väriläikät olen saanut aikaan yksinkertaisesti vain kastamalla telan yhden kohdan värissä ja näin telaa pyörittäessä kankaalla väri tulee kangaspintaan muodostaen erilaisia toistuvia neliö-, kolmio- ja pallomuotoja, mitä milloinkin. Itse tykkään kauheasti sekoittaa kulta- ja hopeapainoväriä muiden värien kanssa. Jostain syystä varsinkin kultavärini oli hieman paakkuuntunutta ja se ei sekoittunut kunnolla, mutta siitä tuli tosi kivoja efektejä.


Jos joku kangas epäonnistuu niin siihen voi lisätä jotain uutta tai peittävää väriä niin kangas voi olla pelastettu. Itselläni tuli nyt yksi sellainen kangas, joka jäi ensi kertaan muokattavaksi. Tässä on ne onnistuneet kankaat, osa on tosin vähän suttuisia, mutta kelpuutan ne kuitenkin.


Värin kiinnitys kankaanpainoväreille neuvotaan yleensä tekemään silittäen kankaan nurjalta puolelta. Mä olen kyllä silittänyt yleensä oikealta puolelta, kun tuota mun väriä ei ole noissa kankaissa kovin paksuna kerroksena ja tietty tahdon ihailla kangasta siinä samalla silittäessäni. Siksi tuntuu niin vaikealta silittää nurjalta. Jostain otin silitysohjeen 2 x 10 sek/150 C, mutta käytännössä se on sitä, että silitän huolella sekunneista välittämättä. Värin pitäisi kestää kohtuu hyvin, mutta omakohtaista kokemusta ei juuri ole. Toinen mysteeri on se ohenne, että mikä sen merkitys on? Jos väri on kerran vesiohenteinen, mitä tuo ohenne sitten tekee? Kertokaa jos tiedätte. Sen havainnon olen kyllä aikoinaan tehnyt, että ohenne sekoittuu paremmin värin kanssa kuin vesi, mutta onko se ainoa syy sen käyttöön!?

Here you see my new hand painted fabrics which I like a lot. It was great fun making those! Finnish text describes how I made this process, I am not going to explain it here once again, but lucky you, there's so much fabric painting and dyeing books available for you to study in case you are interested.


12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi mielenkiintoista, pitää yrittää kesällä ehtiä kokeilemaan. Mistä noita värejä ja ohenteita saa?

Kangastuksia kirjoitti...

Onpa ihastuttavia kankaita. Minulla on Emo-Tuotannon värejä ja lakanakangasta odottamassa inspiraatiota, on ollut jo talvesta saakka.

Serivärin sivuilta http://www.serivari.fi/
en löytönyt minkäänlaisia vinkkejä, miksi ohennetta käytetään vesiliukoisen värin kanssa, mutta jospa syy on sama kuin Emo-Tuotannon väreissäkin.

Emo-Tuotannon tuotteissa http://www.emotuotanto.fi
tarvitaan kiinnikeemulsiota tai tukevampaa pastaa, silloin kun itse sekoittaa värejä pigmentistä. Kangasvärejä on myytävänä myös valmiiksi sekoitettuna, mutta ne tulevat kalliimmaksi kuin itse valmistetut pigmentti+ emulsio-seokset.

Kati kirjoitti...

No, kangasvärejä ja toivottavasti ohenteitakin saa kaikista askarteluliikkeistä kuten Sinooperistä. Tai sitten voi tilata ihan suoraan valmistajalta http://www.emotuotanto.fi/ http://www.serivari.fi/
Nettisivulta tosin jos aikoo tilata tarvii vähän kärsivällisyyttä noiden tuotelistojen kanssa. On niin monenlaista laatua olemassa, että vähemmällä kokemuksella suosittelen menemään kauppaan niin tietää paremmin mitä saa ja tulee oikeaa väriä :D

Kati kirjoitti...

Haa... kangastuksia oli kirjoittamassa tänne kanssani yhtä aikaa eli vastauksia tuli sieltäkin. Olenkin tässä harkinnut noiden pigmenttien hankkimista kera kiinnike-emulsion, tosin sillä tulee paljon laihempaa väriä. Siihen kai voi laittaa pastaa vähän sekaan jos tahtoo näkyvämpää painokuviota... mietiskelen tässä...

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin Emotuotannon pigemnttiväreistä tehtyjä kankaanpainovärejä voi kiinnittää uunissa.Katso vinkkikirjanen http://www.emotuotanto.fi/vinkkikirja.pdf
uunikiinnitys: (ilmalämpö)
- lämpötila: 150 astetta, 5-7 min. tuote pellillä leivinpaperin päällä ilmavasti laskosteltuna, huom. jäähdytä pelti jos kiinnitettäviä on paljon.

Nopeuttaa kiinitystä aikatavalla :)

Kati kirjoitti...

Joo, itseasiassa tuon tiesinkin. Mulla vaan ei ollut Emon värejä vaan Serivärin ja ranskalaisen Pebeon...

Ja täytyy ottaa huomioon, että ne Emon väreillä maalatut kankaat pitää sitten vielä uunin jälkeen silittää, kun ovat ryppyisiä. Ettei se uunikaan ole ihan oikotie onneen, ikävä kyllä.

Anonyymi kirjoitti...

Kivoja kankaita, kiitos ohjeesta.

Kangastuksia kirjoitti...

Emotuotteissa tehdään niin, että jos haluaa värjätä kankaita sillä tekniikalla, jota sinäkin olet käyttänyt, käytetään sitä laihempa emulsiota + pigmenttiä. Pastaa + pigmenttiä käytetään silloin, kun haluaa painaa kuvioita. Jos pasta on kuitenkin liian paksua, siitä saa juoksevampaa lisäämällä tilkan emulsiota sekaan.

Minä kokeilin huhtikuussa (11.4., 12.4. ja 19.4. postaukset) maalatun kankaan paistamista, ja on se kyllä paljon helpompaa kuin värin kiinnittäminen silittämällä silloin, kun kangasta on paljon.

Minä jouduin myös pesemään kankaan värjäämisen ja paistamisen jälkeen, sillä käytin suolaa kankaan kuviointiin. (Siitäkin on kuvia ja tekstiä blogissani samaisissa postauksissa.)

Emo-tuotteita ei välttämättä tarvitse tilata netistä, sillä niitä saa jälleenmyyjiltä. Netistä löytyy jälleenmyyjien osoitteet. Samalla tavalla varmaan voi hankkia muitakin kangasvärejä.

Anonyymi kirjoitti...

Onpa kivoja kankaita! Tarvikkeita löytyis minunkin varastoistani kun vaan ehtisi tekemään.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja kankaita sinulla!

Oletko koskaan kokeillut kankaan "maalaamista" suihkuttamalla väriä kankaalle? Sillä tulee mielenkiintoisia väripintoja, kun ensin laittaa suihkupulloon vaikka keltaista, sitten vähän sinistä (tulee siis vihreää) ja lopuksi tummempaa sinistä. Ja aina välissä suihkuttaa värin kankaalle. Kankaasta tulee tällöin yhtenäisen näköinen, mutta kuitenkin monipuolinen.

Suihkuttamalla tehtävään kankaaseen voi tehdä kuvioita teippaamalla maalarinteipistä esim. neliöitä. Kuviot eivät jää valkoisiksi, vaan ovat samaa sävyä kuin muu suihkutettu kangas, mutta ovat vain vaaleampia.

Suihkuttamisvärin ohentamiseen olen käyttänyt ihan vettä. Värjäyksen opettajani perusteli, että suihkuttamiseen sopii vesi ohenteeksi, koska voi olla todella juoksevaakin. Jos taas haluaa maalata tarkkoja kuvioita (kuvien perusteella sinulla ei ole tarvetta tarkoille kuvioille), niin ohenne on parempaa, sillä väri pysyy paremmin kasassa. Vedellä ohentaessa täytyy huolehtia entistä paremmin kiinnittämisestä, sillä väriä ei ole mikään erityinen sitomassa. Käsittääkseni ohenteessa on myös jotain elementtejä, jotka sitovat väriä kankaaseen.

Luotettavin kiinnitystapa on uuni. Ja jos haluaa vielä varmistella, niin lämpömankeli lisäksi. Näillä kahdella tavalla lämpö tulee tasaisesti joka paikkaan. Silittäessä joku kohta voi jäädä ilman kiinnittämättä.

Kati kirjoitti...

En ole tuota suihkuttamistekniikkaa koskaan kokeillut, mielenkiintoa kyllä olisi. Pitäisi hankkia sitä varten vähän ylimääräisiä suihkepulloja. Sitä pitäisi kyllä kokeilla näin kesällä, kun voi rauhassa sotkea ulkona :D

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.